top of page
כוהנת ההייטק החרדי

רחלי גנות, מי שהקימה את חברת ההייטק הראשונה במגזר החרדי, היא אחת מ-50 הנשים המשפיעות במגזר העסקי. בראיון מיוחד ל-MAME היא מספרת על קשיי ההתחלה ועל ההצלחה הגדולה

רחלי גנות אחת מ 50 נשים המשפיעות במגזר העסקי, הקימה חברת הייטק ראשונה במגזר החרדי, עם חשיבה יצירתית והתמודדות מול אתגרים יצרה סיפור של הצלחה...רחלי גנות, מייסדת, ומנכ"לית של חברת ההייטק רייצ'יפ, חברה הייטק חרדית המעסיקה כ80 מהנדסות חרדיות בפיתוח צ'יפים ומערכות זמן אמת שותפה בהקמת והובלת "פורום ההיטק החרדי" הפועל לעידוד יזמות הייטק חרדית חברת הועד המנהל בעמותת "פני"ם חדשות" – פרלמנט נשים ישראליות מנהיגות.

רחלי גנות, בת 37, נשואה+3, גדלה בבני ברק, בוגרת סמינרים החרדיים, החלה את דרכה בתחום ההייטק בגיל 16 בקורס למתכנתות חרדיות בבני ברק, לאחר נישואיה השלימה תואר במדעי המחשב ומתמטיקה באוניברסיטת בר-אילן ולאחר מכן עבדה 6 שנים כמהנדסת בתעשיית ההייטק, תחומי זמן אמת ואימות שבבים...

"אם לא נצליח לגייס את החרדים להיי-טק אנחנו אבודים"

יו"ר איגוד תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה: "מי שמילא עד עכשיו את השורות בקרב עובדי ההיי-טק היו עולי רוסיה אבל יש מאסה שמתחילה לפרוש. מאיפה נביא 20 אלף חדשים?"

"בתור בחור חרדי, הקמתי חברת סטארט-אפ והתחלתי להסתובב בעולם היזמות כדי לגייס כסף. גיליתי שאני בודד במערכה - לא היו לי חברים מהצבא או מהאוניברסיטה, ובכל מקום גיליתי חומות ואי הבנה מה זה חרדי. הגעתי לאחד המשקיעים הגדולים בישראל והוא אמר לי: 'אתה חרדי, אני לא יודע איך הראש שלך עובד. מחר תתרום את כל הכסף לצדקה'" - כך סיפר משה פרידמן, יזם היי-טק חרדי, בפאנל בנושא שילוב החרדים בהיי-טק, בהנחיית גיא רולניק, העורך הראשי ומייסד TheMarker בוועידת האינטרנט.

סיפורו של פרידמן שפך אור על אחד החסמים המשמעותיים למימוש פוטנציאל שילוב החרדים בתעשיית ההיי-טק. "יש המון חרדים עם כישרון וידע, חלקם בעלי השכלה גבוהה, אבל יש להם פחד מהעולם החילוני. יש חשיבות אדירה ליצור חיבור בין היזמים הצעירים לבין תעשיית היי-טק כדי לקדם אותם".

החרדים מהדור החדש רוצים להפוך למהנדסי היי-טק

פרופ' יעקב פרידמן ממכון לב, שמכשיר את הדור הבא של האקדמאים החרדים, סבור שהמחסומים הגדולים ביותר הם אנגלית ומתמטיקה - ומפרט מה היתרון של סטודנט חרדי: "החינוך החרדי מתמקד בללמד בן אדם לחיות בחברה"​

חרדים מעטים בוחרים ללמוד הנדסה, והקשיים שעומדים בפניהם ברורים ואובייקטיביים. ואולם, ביקור במכון לב, השלוחה לגברים של בית הספר הגבוה לטכנולוגיה בירושלים, מציג תמונת מצב אופטימית. תלמידים במכון, חרדים שמעולם לא למדו מתמטיקה, מחשבים או אנגלית, מבינים כיום שכדי להיחלץ ממעגל העוני עליהם להתחבר להיי-טק הישראלי - ומקצועות ההנדסה הן דרך מצוינת לכך.

קרוב יחלו בבית הספר הגבוה לטכנולוגיה לפרסם מודעות בעיתונים חרדיים עם תלושי משכורת של מהנדסים בוגרי המכון - שבהם מופיעים סכומים של יותר מ-10,000 שקל. מטרת המודעות היא למשוך חרדים ללימודי הנדסה ולגרום להם להבין שהדלות והעוני שבהם הם נמצאים אינם גזירת גורל. אפשר גם אחרת. זו גם הדעה של פרופ' יעקב פרידמן, ראש רשות המחקר במכון לב. 

"למה אין הרבה חרדים בהיי-טק? כי יש דעה קדומה נגדם"

החרדים הספורים הפועלים בזירת הסטארט אפ הם בדרך כלל עולים חדשים, שלמדו בחו"ל ■ גם המשקיעים החרדים עדיין מעטים, אבל הם מאמינים שהגישה החרדית כלפי הטכנולוגיה משתנה

ניתן למנות על אצבעות כף יד אחת את חברות ההסטארט-אפ הישראליות שיזמיהן הם חרדים. גם מספר המשקיעים החרדים המבצעים השקעות בחברות היי-טק נמוך במיוחד. מה הסיבה לכך שאף שבישראל צמחה תעשיית סטארט-אפ מפוארת המעסיקה עשרות אלפי עובדים, המגזר החרדי לא נוטל כמעט חלק בזירה הכלכלית השוקקת הזאת?

תשובה הראשונה היא אורח החיים השונה. יזמים חילונים רוכשים את הכשרתם הטכנולוגית כבר בתקופת הצבא, ביחידות המודיעין וביחידות מחשב, לצד יחידות העילית כמו ממר"ם ותלפיות - מקומות שהחרדים פשוט לא מגיעים אליהם. גם פרק הלימודים האקדמיים שונה: בעוד שהחילוניים חובשים את ספסלי הפקולטות להנדסה ומדעי המחשב, החרדים כמעט לא עושים זאת. 

מתי נראה אקזיט חרדי?​

בשוק ההייטק עובדים כיום חרדים רבים אך לתחום היזמות נכנסו מעטים בלבד. איציק קרומבי מסביר למה נוצר המצב הזה ואיך אפשר לגרום לשינוי

באמונה אנחנו חזקים. בנטוורקינג ואמונה עצמית קצת פחות. וזה הסיפור שלנו כולו, יזמי ההיי טק החרדים, על קצה המזלג.

סיפורי הצלחה כמו של ווייז, אנוביט או XtremIO מעוררים בוודאי אצל כל צעיר ישראלי את חלום הסטארט-אפ המצליח. עבור רבים מהם החלום הזה במרחק נגיעה: הם עובדים בהייטק, חשופים לתרבות הסטארט-אפ, מכירים את עולם היזמות ושומרים על קשר הדוק עם החבר'ה מהמילואים או האוניברסיטה. עבורם נטוורקינג הוא חלק מהעבודה- צורך הכרחי כדי לדחוף עצמם קדימה. 

  • c-facebook

פורום ההיי-טק החרדי

פורום ההייטק למגזר החרדי, the HAREDI HiTech Forom
bottom of page